Nieuwjaarsconcert 7-1-2018

Al maanden keek het dagorkest uit naar dit concert omdat zij voor het eerst als enig onderdeel van de vereniging het hele concert zou gaan verzorgen. Een nieuw concept vanuit het algemeen bestuur werd als eerste aan het dagorkest toe vertrouwd.

Er werden nieuwe nummers ingestudeerd en uit het repertoire van het dagorkest nummers opgefrist. Daarbij kwam ook nog het koperkwintet met de Pizzicatopolka van Johan Strauss en het houtensemble met Marche Militair No1 van Frans Schubert, eveneens uit de 19e eeuw.

De aankondigingen van de nummers was weer (zoals vele jaren) in handen van Sonja Wortel, die dit keer had gekozen om vóór elk nummer Ben te interviewen. Samen voorzagen zij het publiek van menig wetenswaardigheden over de componisten en de inhoud van de nummers.

Na de eerste helft van het concert werd er door de voorzitter Marc van den Berg teruggekeken naar 2017 met natuurlijk enkele plichtplegingen in de vorm van huldigingen van jubilerende muzikanten. Daarna droeg hij zowel letterlijk als figuurlijk zijn voorzittershamer over aan Peter van Rongen die voorlopig het voorzitterschap waarneemt.

Eén van de hoogtepunten tussen alle muziek van Stolz, Strauss, Fucik, Schrammel en Schubert was ongetwijfeld ‘Bahn frei’ van Eduard Strauss. In vol ornaat met NS pet, spiegelei en fluit liet de dirigent weten dat de ‘orkesttrein’ op het punt stond om te vertrekken.

Gelukkig kwamen er nog twee muzikanten met rolkoffer net op tijd om in te stappen. Eenmaal op gang droeg deze snelle polka absoluut bij aan de Nieuwjaarsstemming van het publiek dat de zaal geheel vulde.

Aan het eind van het concert werden de champagne glazen gevuld en een toast uitgebracht op het nieuwe jaar. Hierna speelde het dagorkest nog de traditionele ‘Radetzky mars’ waarbij het publiek, net zoals bij het concert in Wenen, met ritmisch handgeklap het orkest ondersteunde. Met een voldaan gevoel werd nog na afloop nagepraat onder het genot van hapjes en drankjes. Publiek en orkest vonden het een geslaagde middag die zeker voor herhaling vatbaar is.