tegel-windkracht-10-1kolom
bo-windkracht10-1

In 1979 startte de blazersgroep van het Haags Instrumentaal Jeugd-ensemble het “bla-bla-blazersensemble”. Dit leidde in 1980 tot de oprichting van Windkracht 10, aanvankelijk onder leiding van Hans van Peet en sinds 1984 gedirigeerd door Ali Groen.

In 1993 is Windkracht 10 onderdeel geworden van muziekvereniging St Caecilia te Voorburg.  Al jaren wordt in min of meer ongewijzigde samenstelling gemusiceerd. De basisbezetting bestaat uit 2 fluiten, 2 hobo’s,
2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten, maar voor een uitgebreidere bezetting kunnen we gebruik maken van vele vaste invallers.

In de loop der jaren heeft Windkracht 10 een repertoire van meer dan 50 werken opgebouwd, variërend van klassiek tot hedendaags. Voor Windkracht 10 werden verschillende composities geschreven en arrangementen gemaakt.
Windkracht 10 organiseert eigen concerten, treedt ook op met koren uit de regio, maar organiseert ook speciale kinderconcerten. Waarbij meestal een verteller/acteur/zanger wordt gebruikt om de aandacht van de kinderen te vangen.

Buitenlandse tournees werden gemaakt naar Denemarken en Hranice, de zustergemeente van Voorburg in Tsjechië. In 2008 ging Windkracht 10 op tournee naar Spanje. In seizoen 2004/2005 vierde Windkracht 10 haar 25-jarig bestaan met een concert waarin een compositie werd uitgevoerd, die speciaal voor het jubileum door Klaas ten Holt was geschreven. In 2006 werd naast andere concerten geëxperimenteerd met een programma waarbij audiovisuele middelen werden gebruikt om een (muzikale) reis door de wereld te maken in 80 minuten. Dit concert werd gegeven in het kader van het 100-jarig bestaan van muziekvereniging St Caecilia.
In 2007 werd een geënsceneerde bewerking van de opera van Carmen uitgevoerd in samenwerking met zanger/toneel speler Igor Bogaert.

Video ondersteuning van het kindermatinee concert 'In ban van de Wind' in voorjaar van 2016
dsc02575k

Enkele beelden van het kinderconcert ‘In de ban van de wind’ uitgevoerd in het voorjaar van 2016

foto-ali

Dirigente Ali Groen heeft sinds 1984 de muzikale leiding over blasers-ensemble Windkracht 10. 

Zij was hoboïste in het Residentieorkest, het Utrechts Symfonieorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en jarenlang lid van het Odeion Blazers Ensemble. 

Door een rugblessure moest zij stoppen als hoboïste.
Zij legde zich toe op dirigeren en lesgeven. 

Momenteel is zij docente hobo en ensemble-leiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en als dirigent en repetitor actief bij verschillende amateur- en beroepsorkesten en ensembles in binnen- en buitenland. 

Zij is een veelgevraagd blazersrepetitor, onder andere bij het Nationaal Jeugdorkest, het Europees Jeugdorkest, het Wereld jeugdorkest, het Spaans Jeugdorkest en het Gustav Mahler Jugend Orchester.

Kijk ook op http://windkracht-10.org.

dsc02482k

Meer foto’s zien?
Klik op de foto hieronder!

Best Wordpress Gallery Plugin