Blazersensemble Windkracht 10 werd opgericht in 1979 en viert daarom dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Onze toenmalige leden kenden elkaar uit het het Haags Instrumentaal Jeugd Ensemble. Enkele leden van het eerste uur spelen nog steeds in Windkracht 10 en ook hun kinderen hebben inmiddels een blaasinstrument ter hand genomen en zijn toegetreden tot onze gelederen, vast of als invaller. We vormen zo een hecht ensemble, jong en oud bij elkaar.

Het ensemble werd aanvankelijk gedirigeerd door Hans van Peet; sinds 1984 staat het onder leiding van Ali Groen. In 1993 is Windkracht 10 onderdeel geworden van Muziekvereniging St. Caecilia in Voorburg. In de loop der jaren hebben we een zeer groot repertoire opgebouwd, van klassiek tot hedendaags. Speciaal voor ons werden werken gecomponeerd en gearrangeerd. Veel arrangementen zijn ook door onze eigen leden gemaakt.
Windkracht 10 verzorgt eigen concerten, educatieve projecten voor kinderen, concerten in zorginstellingen met speciaal repertoire, begeleidingen van koren en dansers, etc. We maakten buitenlandse tournees naar Denemarken, Tsjechië en Spanje.

W10-20160207

Enkele bijzondere concerten in de afgelopen jaren waren:
•    Het lustrumconcert voor ons 25 jarig jubileum, met een aan het ensemble opgedragen compositie van Klaas ten Holt.
•    Het jubileumconcert in 2006 bij het 100-jarige bestaan van St. Caecilia: een muzikale reis om te wereld in 80 minuten, waarbij gebruik werd gemaakt van audiovisuele middelen.
•    De “éénmansopera” Carmen op muziek van Bizet, waarbij zanger Igor Bogaert in zijn eentje de belangrijkste rollen voor zijn rekening nam, gebruik makend van vele kostuums en technische visuele hoogstandjes.
•    “De wording”, de Schöpfung van Haydn (voor blazersensemble gearrangeerd door onze hoboïst Charles Fransen), vrij geïnterpreteerd naar de ideeën van Darwin, met prachtige teksten, geschreven en verteld door Ruud Hisgen, beelden, en schilderijen van Doortje van Ginneken die tijdens de voorstelling “ontstonden”.
•   Kinderconcerten: “In de ban van het water” (2016) met verteller Vincent van Wijk, (o.a. Rossini’s Willem Tell ouverture) gearrangeerd door onze fagottist Esther Steffens
•   Ravels “Ma mère l’oye”)  en
•   “Het olifantje Babar” (2001) van Poulenc, met acteur/zanger/verteller Igor Bogaert.
De organisatie van het concert “In de ban van het water” vond in nauwe samenwerking met St. Caecilialeden uit andere ensembles plaats. De kinderen konden daardoor de meeste blaasinstrumenten uitproberen en kregen instructie van de muziekdocenten van St. Caecilia.

Poster WK10 3 februari-1

In het weekend van 5 en 6 april organiseren we een blaasensemblefestival. Deelnemende ensembles zijn Giusto, Team Tien, Domstad blazersensemble en I Fiati. Op de zaterdag worden er masterclasses gegeven door de leden van het beroemde Calefax; ’s avonds is er een bijzondere coachingsessie. De zondag staat in het teken van concerten: ’s ochtends geven Erik Reijnders en Esther Klaassens een concert voor alle deelnemers; ’s middag laten alle ensembles in de Oude kerk in Rijswijk de resultaten van dit weekend horen.

In 2019 viert Windkracht 10 zijn 40-jarig bestaan met een familie- en vriendendag met concert in de matineereeks van St. Caecilia op 3 februari, een ensembleweekend onder leiding van leden van Calefax op 6 en 7 april met afsluitend concert, en een groot jubileumconcert op 29 juni.
We hopen van harte dat jullie komen luisteren bij deze concerten

Voor de familie- en vriendendag proberen we zo veel mogelijk familieleden, oud-leden, invallers en andere vrienden mee te laten spelen in het Windkracht10 mega-ensemble. Onder leiding van Ali Groen brengen we enkele delen van de Peer Gynt-suite ten gehore, en onder leiding van Hans van Peet – onze eerste dirigent – wordt Rimsky-Korsakovs De grote poort van Kiev uitgevoerd. Jong Windkracht 10 laat van zich horen met de Petite Symphonie van Gounod. We hopen dat er ook dan veel verenigingsvrienden van St. Caecilia komen luisteren. Na deze bijdragen aan de maandelijkse concertreeks van St. Cecilia, vervolgen we het feest met een gezellig samenzijn voor (oud) leden, familie en vrienden : eten, drinken en meer muziek.

Het jubileumjaar sluiten we af met een spetterend lustrumconcert op zaterdagavond 29 juni in de Paleiskerk. Naast eigen bewerkingen van composities van Haydn (delen uit Die Schöpfung), Mendelssohn (ouverture Die Hebriden) en Vaughan Williams (Norfolk Rhapsody), spelen we het altvioolconcert van Frank Martin met Mikhail Zemtsov – de solo-altviolist van het Residentie Orkest.